sak

Spar energi samtidig som du sparer penger og miljø

Ser du etter en mer miljøvennlig oppvarming av boligen din? Hvis du har oljefyr må denne byttes ut eller bygges om til en mer miljøvennlig løsning innen 2020. Mange har ikke mulighet for luft-til-vann eller væske-til-vann varmepumpe. Heldigvis finnes det andre løsninger.

– Alternativene for de som ikke vil ha luft-til-vann eller væske-til-vann varmepumpe er luft-til-luft varmepumpe, strøm, ved og pellets, forteller Kåre Bernt Aasly, daglig leder i Moi Rør som er tilknyttetBademiljø-kjeden.

– Disse fire kan kombineres med vannbåren varme og et solfangeranlegg, og dette er gode erstatninger til vannbaserte varmepumper både når det gjelder miljø og økonomi.

Har du vannbåren varme koblet til en varmepumpe, men gjerne vil spare litt ekstra, har Aasly gode nyheter til deg.

– Disse pumpene kan også kombineres et solfangeranlegg, hvilket gjør at strømregningen din blir enda lavere.

Vannbåren varme uten varmepumpe

Selv om du ønsker vannbåren gulvvarme og radiatorer, trenger du ikke varmepumpe. Vannet varmes da opp med ved, pellets eller elektrisitet.

– Dette er et system som passer over alt og for alle. Med et slikt anlegg får du en høy grad av komfort, men det koster jo litt – standard pris på dette er et sted mellom 150 og 200 000. På den annen siden sparer du gjerne 7 til 14 000 i året på et slikt anlegg. Så investeringen kan spares inn i løpet av noen få år.

Solfangeranlegg

Solfangere er et annet svært miljøvennlig alternativ. Her legges fem centimeter tykke plater på taket, og rør trekkes til varmtvannsberederen. Dette kan brukes i kombinasjon med alle typer varmepumper, eller med ved, pellets og elektrisitet.

– På denne måten får du gratis oppvarming og varmt vann både til vannbåren varme, dusjen og badekaret i opptil åtte måneder i året. Ulempen er selvsagt at det fungerer best når det er varmt, og ikke om vinteren når du trenger det mest. Når det er kaldt bruker du pellets, ved eller strøm.

Investering i solfangere koster fra 30 til 50 000 kroner som kommer på toppen av det et anlegg for gulvvarme koster. Det kan høres dyrt ut, men:

– Du bruker gjerne 7000 i året bare i varmtvann, så denne investeringen har du også tjent inn igjen på få år. I prinsippet kan du jo dusje hele døgnet på sommeren uten at det koster deg noe. Dessuten er solfangerteknologien i stadig utvikling og blir bare bedre og bedre.

Et slik anlegg passer også for de fleste, men kanskje spesielt i ene- og flermannsboliger og leilighetskomplekser.

Styr varmen fra mobilen!

Når du kjører et varmeanlegg i huset må du også ha en termostat som styrer dette. Tidligere måtte du styre mye med ledninger, men nå har det kommet teknologi som gjør at det blir styrt trådløst. Du kan flytte det og få det slik du vil, og i prinsippet kan du ha styringen liggende i kjøkkenskuffen, forteller Aasly.

– En trådløs installering er raskere og billigere enn en kablet. Det finnes til og med apper til mobilen som gjør at du kan styre varmen i huset ditt via mobilen.

Det er med andre ord mye å sette seg inn i teknisk når du skal investere i vannbåren varme eller et solfangeranlegg. Når du bruker Bademiljø er din fordel er at du ikke behøver å bekymre deg.

– Vi gjør dette 100 prosent for deg. På befaringen foretar vi en varmebehovsberegning som forteller hvilket anlegg du trenger. Det skal jo både gi varme og lønne seg økonomisk. Ta kontakt med nærmeste Bademiljø, så kommer vi på befaring og hjelper deg videre derfra, oppfordrer Aasly.

Flere innlegg

Bilde av trykkluftsventil

Trykkreduksjonsventil

Trykkreduksjonsventil – Anbefaling om installasjon av Har du mottatt varsel fra vann- og avløpsetaten som gir deg en anbefaling om installasjon av trykkreduksjonsventil? Årsaken er at

sak

Enovatilskuddet

Enovatilskuddet – Få støtte til luft-vann og væske-vann varmepumper 250 millioner kroner ligger og venter på boligeiere som gjennomfører energitiltak gjennom Enovatilskuddet. Med VVS-bransjen på

svedbergs badekar

Boligsalgsrapport

Ny forskrift setter høye dokumentasjonskrav. En boligsalgsrapport som viser at seriøse rørleggere har gjort jobben øker verdien av boligen. Fra og med 1. januar 2015

Nedfelt badekar

Rens av massasjebad / boblekar

Vi får ofte spørsmål om hvilke produkter man skal benytte og hvor ofte man bør / skal rense et massasjekar eller boblekar. Svaret avhenger selvsagt