svedbergs badekar

Boligsalgsrapport

Ny forskrift setter høye dokumentasjonskrav. En boligsalgsrapport som viser at seriøse rørleggere har gjort jobben øker verdien av boligen.

Fra og med 1. januar 2015 kan badet ditt drastisk synke i verdi uten at du rører en finger. Har du ikke dokumentasjon på utført arbeid, kan nemlig et nytt bad få samme verditakst som et gammelt oppussingsobjekt. Årsaken er NS3600.

Det høres for utrolig ut til å være sant, men NS3600 er en standard som “definerer krav til hva en teknisk tilstandsanalyse av bolig minst skal omfatte for at kjøper og selger skal ha et beslutningsgrunnlag i forbindelse med omsetning av bolig”. Enkelt forklart – det er en grundig tilstandsrapport, eller boligsalgsrapport som det også kalles, som forteller hvilken tilstand boligen din er i. Og kan du ikke dokumentere at den er i god stand, kan det få kostbare konsekvenser.

Badet årsaken til krangel

For dessverre er det slik at det er badet som er synderen når vi ser på årsaker til hvorfor det er så mange tvistesaker her til lands. Nesten én av fire boligkjøpe ender med krangel, og badet er den hyppigste årsaken.

Denne trenden vil myndighetene, Forbrukerrådet og Eiendomsmeglerforatakenes Forening (EFF) snu, og derfor har takstbransjen og meglerbransjen nå blitt enige om at alle boligsalg skal komme med en boligsalgsrapport fra og med nyåret. Da kan det bli dyrt for de som ikke var så nøye med dokumentasjonen når de pusset opp. Derfor gjelder det å velge håndverkere som kan garantere for arbeidet som gjøres.

Unngå å få strykkarakter

Med innføringen av NS3600 kommer også et helt nytt karaktersystem som forteller hvordan ting står til med hus og hjem. Alt fra vedlikehold og standrad til elektrisk anlegg og baderom blir vurdert, og karakterskalaen går fra null til tre. Null er feilfritt, mens tre tilsier at det eksisterer alvorlige feil og mangler som må utbedres.

Og her gjelder det å ha orden i papirkurven. Kan du ikke dokumentere arbeidet som har blitt gjort, får badet automatisk karakteren 2, selv om alt er gjort etter lærerboken. Da kan det være en enkel sak å anta at penger har gått tapt dersom du har brukt hundretusener på nyttesløs oppussing.

Så hva gjør du for å unngå å gå i NS3600-fella? Du velger en skikkelig rørlegger som kan jobben sin og som ikke bare tar penga og går, men som gir deg nytt bad og god dokumentasjon i bytte.

Gjør en god investering

Jo mer du kan dokumentere om boligen din jo bedre. Den dagen du skal selge og håper spent på en verdiøkning, kan dette være avgjørende for prisen du kan forvente å få. Velger du dyktige håndverkere ansatt i seriøse bedrifter  kan du være sikker på at du har gjort en god investering.

Så ta vare på kvitteringer, alle papirer, fotografer underveis i prosessen og sørg for at de du har hyret inn til å gjøre jobben dokumenterer og bruker Sintef-godkjente materialer. Gjør du det, bør ikke NS 3600 skremme deg. Gjør du det er NS 3600 et fortrinn den dagen du skal selge.

Les mer om boligtaksrapport og NS3600 her

Flere innlegg

Bilde av trykkluftsventil

Trykkreduksjonsventil

Trykkreduksjonsventil – Anbefaling om installasjon av Har du mottatt varsel fra vann- og avløpsetaten som gir deg en anbefaling om installasjon av trykkreduksjonsventil? Årsaken er at

sak

Enovatilskuddet

Enovatilskuddet – Få støtte til luft-vann og væske-vann varmepumper 250 millioner kroner ligger og venter på boligeiere som gjennomfører energitiltak gjennom Enovatilskuddet. Med VVS-bransjen på

svedbergs badekar

Boligsalgsrapport

Ny forskrift setter høye dokumentasjonskrav. En boligsalgsrapport som viser at seriøse rørleggere har gjort jobben øker verdien av boligen. Fra og med 1. januar 2015

Nedfelt badekar

Rens av massasjebad / boblekar

Vi får ofte spørsmål om hvilke produkter man skal benytte og hvor ofte man bør / skal rense et massasjekar eller boblekar. Svaret avhenger selvsagt