sak

Det er alltid lurt å investere i energibesparende produkter

Det finnes mange produkter som gjør at du sparer vann, strøm, miljø og penger i hverdagen – uten at det går ut over livskvalitet og hverdagskos. Det handler om de enkle tingene som gjør livet litt mer økonomisk og miljøvennlig.

Når det først snakkes om vann, så gjelder det samme som i ordtaket: Mange bekker små, gjør en stor å. For ifølge Stian Lystad fra Bademiljø Øivind Lystad AS skal det ikke mye til før du blir snillere både mot miljøet og lommeboka.

– Det er mange småting du kan gjøre, og om du investerer litt får du som regel veldig mye igjen. Du kan jo for eksempel begynne med en sparedusj?

Sparedusjen er ikke som før

Et eksempel Stian trekker frem er Oras Natura dusjsett som gjør at du kan spare inntil 50 prosent vann.

– Fordelen med dette er at du har en økoknapp, slik at du kan velge om du vil bruke sparedusjen eller dusje vanlig. Noen ganger vil du spare, andre ganger vil du jo ha mer vann.

Oras Natura har en skikkelig såpekopp, og monteringen er fleksibel. Det gjør at du kan bruke gamle hull slik at badeveggen ikke blir ødelagt.

– Og la meg bare få legge til at dagens sparedusjer er noe helt annet enn de du husker fra 80- og 90-tallet. Du merker ikke like stor forskjell på trykket. Tidligere kom jo nesten vannet ikke ut av dusjen, hvilket gjorde at du måtte stå lenger – og du brukte like mye vann. Med Oras Natura får du en nesten like god følelse som med en vanlig dusj.

Den magiske vannkranen

Om du vil ta i litt mer for miljøets skyld har Stian en skikkelig godbit: Oras Optima berøringsfritt servantbatteri.

– Når du tar hånden foran kranen starter den av seg selv, og når du tar hånden bort stopper den. Det gjør at du bruker mye mindre vann. Du kan selv stille inn temperaturen på forhånd, noe som er fint når du har barn i huset – da risikerer du ikke at de blir skåldet. Dessuten får du ikke bakterier på hendene. Samtidig er det jo kult å ha noe som naboen ikke har – dette er tøft å ha på badet.

Hvis du synes dette høres ut som en strålende idé og tenker at det er noe du vil ha, hvorfor stoppe på badet? Bademiljø har nemlig også Oras Optima kjøkkenbatteri med de samme egenskapene, pluss noen til – blant annet et display som viser vanntemperaturen, og elektronikk som automatisk sørger for automatisk avstenging av vaskemaskinen.

– Tenk på hva du sparer av energi når du kun lar kranene dine renne når du faktisk trenger dem. Her er det MYE å hente.

Få mer varmtvann for mindre

Hvis du virkelig vil spare de store pengene – ta en kikk på varmtvannsberederen din. Hvor mange år har den stått der egentlig, spør Stian.

– Hvis du har en gammel og dårlig bereder lønner det seg å sette inn en ny. Det koster like mye å varme opp berederen, men siden den er bedre isolert bruker den mindre energi på å holde seg varm.

Det har kommet en del nye og mer effektive varmtvannsberedere på markedet de siste årene. En av de mest spennende er OSO Super Standard S, som er Norges mest solgte bereder. Nå har den kommet i en 250-liters utgave.

– Størrelsen passer perfekt for en familie på 4-5 personer. Den er 35 prosent bedre isolert enn gamle beredere, og da sparer du fort inn investeringen. Dessuten ser den bra ut: Alle rør er kledd inn med lokk og deksler, hvilket gir et renere inntrykk.

Faktisk så rent at designet på OSO Super Standard S er prisbelønnet, og det gjør at du får 10 prosent mer varmtvann fordi faktisk volum er mer enn på andre typer beredere.

– Men, om en bereder blir for mye å starte med, begynn i det små, anbefaler Stian:

– Det er alltid lurt å investere i energibesparende produkter. Det er bra for både miljøet og lommeboka å begrense vannforbruket. Du starter sparingen med en gang, og du sparer fort tusenlapper hvert år.

 

Stians tips til deg som har en gammel varmtvannsbereder

  • Hvis den står i et rom uten sluk bør du få satt inn en lekkasjevakt

  • Tenk på lekkasjefaren – du kan fort få vannskader

Ta kontakt med en rørlegger for å få sjekket potensielle skader

 

Flere innlegg

Bilde av trykkluftsventil

Trykkreduksjonsventil

Trykkreduksjonsventil – Anbefaling om installasjon av Har du mottatt varsel fra vann- og avløpsetaten som gir deg en anbefaling om installasjon av trykkreduksjonsventil? Årsaken er at

sak

Enovatilskuddet

Enovatilskuddet – Få støtte til luft-vann og væske-vann varmepumper 250 millioner kroner ligger og venter på boligeiere som gjennomfører energitiltak gjennom Enovatilskuddet. Med VVS-bransjen på

svedbergs badekar

Boligsalgsrapport

Ny forskrift setter høye dokumentasjonskrav. En boligsalgsrapport som viser at seriøse rørleggere har gjort jobben øker verdien av boligen. Fra og med 1. januar 2015

Nedfelt badekar

Rens av massasjebad / boblekar

Vi får ofte spørsmål om hvilke produkter man skal benytte og hvor ofte man bør / skal rense et massasjekar eller boblekar. Svaret avhenger selvsagt